Για τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε: 6986804753 - 6973970075 - 6978016920

Σχετικά με την αειphόria farm / cob.gr

 

αει:phória / āeí-fôr′-ē-ə

-αειφορία: Από το αρχαίο ελληνικό ᾱ̓εί (āeí, “ever”) + φέρω (phérō, “to use”)

Η εσκεμμένη παραγωγή ενός αγαθού από ένα δάσος με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην μειώνεται, αλλά να βελτιώνεται η παραγωγική ικανότητα και να μην επηρεάζονται οι περιβαλλοντικές σχέσεις του

-euphoria: Από το εὖ (eû, “well”) + φέρειν (phérein, “to bear”)

Η ευφορία είναι μια συναισθηματική κατάσταση ευχαρίστησης κατά την οποία ένα άτομο βιώνει έντονα συναισθήματα ευημερίας, ευτυχίας, και ενθουσιασμού.

Το αειphόria farming project είναι μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε μέσα στην ομάδα του cob.gr όμως συνεχίζεται και συνδιαμορφώνεται και από μέλη του utopia project και από εξωτερικές ατομικότητες. 

Όπως και το 1999 που ξεκίνησε η ομάδα, έτσι και τώρα προσπαθούμε να πετύχουμε την συλλογική και προσωπική ευφορία μέσα από την δημιουργία ανθεκτικών και  αειφόρων οικοσυστημάτων.

Πώς το κάνουμε αυτό;

 • Περμακουλτούρα - Μόνιμη καλλιέργεια: Σχεδιάζουμε ή/και ανασχεδιάζουμε οικοσυστήματα ώστε να χρησιμοποιούν την λιγότερη δυνατή ενέργεια για επαγγελματίες αγρότες, επιχειρηματίες, ιδιώτες και φίλους. Με προσεκτική μελέτη σχεδιάζουμε πως το σπίτι, οι δομές, τα ζώα, οι καλλιέργειες, οι οπωρώνες και η άγρια φύση μπορούν να συνδυαστούν και να περάσουν από την εντροπία στην συντροπία.
 • Φυσική δόμηση: Χτίζουμε κατασκευές με φυσικά υλικά και βιοκλιματική αρχιτεκτονική οι οποίες είναι οργανικά κομμάτια του συστήματος, υγιεινά για τους κάτοικούς τους, και επιστρέφουν πίσω στο έδαφος με το χαμηλότερο δυνατό αποτύπωμα
 • Διαχείριση υδάτων: Η χρήση και μόλυνση των υπόγειων νερών είναι μία πολύ κρίσιμη αιτία της ερημοποίησης. Πειραματιζόμαστε, εκπαιδεύουμε και σχεδιάζουμε την διαχείριση του νερού σε σπίτια και σε αγροκτήματα χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερο τα βρόχινα και τα επιφανειακά νερά. Καθυστερούμε και φιλτράρουμε την πορεία τους προς το υπέδαφος, είτε με χωματουργικά έργα, είτε με φυσικά συστήματα καθαρισμού και επανάχρησής τους. Φυσικές λίμνες, δεξαμενές, φυτά και άλλοι τρόποι χρησιμοποιούνται για την αποταμίευσή τους και μείωση της κατανάλωσης των υπόγειων υδάτων.
  • Αναγεννητική γεωργία: Είναι μία μίξη από παραδοσιακές και σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας που ως πρωταρχικό στόχο έχει την αύξηση της οργανικής ουσίας και της μικροβιακής ζωής του εδάφους, επιτυγχάνοντας παράλληλα αφθονία τροφής. Για να εξασφαλιστεί αυτό, δεν χρησιμοποιoύνται χημικά σκευάσματα, λίπασμα και καλλιεργητική τεχνική (εντατικό όργωμα, κάψιμο υπολειμμάτων, κ.α.)  τα οποία θα βλάψουν τους μικροοργανισμούς και την γονιμότητα του εδάφους. 
 • Κοινωνικά Υποστηριζόμενη ΓΕΩργία (ΚΥΓΕΩ): Το εγχείρημα αναφέρεται και στην αναγέννηση ανθρώπινων οικοσυστήματων. Για να λειτουργήσει και να έχει μια αποτελεσματκή επιρροή, στοχεύουμε να επαναφέρουμε διαδικασίες που αφορούν την παραγωγή, επεξεργασία και σύνδεση των καταναλωτών με την τροφή τους και τη σχέση τους με τους παραγωγούς. Πιστεύουμε στην αμεσότητα, διαφάνεια, εμπιστοσύνη και στην οριζοντιότητα με την οποία θέλουμε οι σχέσεις μας με τους υπόλοιπους ανθρώπους και δίκτυα να οργανώνονται. Προσπαθούμε βήμα βήμα να συνδημιουργήσουμε αυτό το μοντέλο που οραματιζόμαστε
 • Το “πράσινο” καλάθι: Ένας τρόπος για να εξοικειώσουμε τον κόσμο της πόλης με τα προηγούμενα και να βάλουμε τα θεμέλια για ένα ανθεκτικό, και βιώσιμο για όλους αγροδιατροφικό σύστημα, στήσαμε το καλάθι. Από τον Οκτώβρη του 2019 παραδίδουμε καλάθια γεμάτα φρέσκα λαχανικά, φρούτα, φυσικώς επεξεργασμένα τρόφιμα αναγεννητικής και βιολογικής γεωργίας και χειροποίητα είδη υγιεινής κάθε βδομάδα σε ανθρώπους στην περιοχή της Λάρισας. Οι καταναλωτές έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στην παραγωγή της τροφής τους, να έρθουν σε άμεση επαφή με αυτή και με εμάς. Παρέχουμε την υπηρεσία αυτή, ως μικρό αγρόκτημα, σε συγκεκριμένο αριθμό ατόμων που μπορούμε να υποστηρίξουμε με προϊόντα που εμείς παράγουμε και σε συνεργασία με έμπιστους φίλους-παραγωγούς. Η μικρή κλίμακα και η μικρή απόσταση παράδοσης, επιτρέπει αυτό το μοντέλο να γίνει παράδειγμα και να υιοθετιθεί από όσους περισσότερους γίνεται, ώστε να λυθεί το πρόβλημα της εκμετάλλευσης των παραγωγών από τις μεγάλες αλυσίδες και τους εμπόρους.
 • Το Βρώσιμό Δάσος μας: Μέσα σε μία έκταση δύο στρεμμάτων χωρέσαμε περίπου στα 2000 φυτά τα οποία είναι τα περισσότερα οπωροφώρα και δασικά δέντρα και θάμνοι. Με κατάλληλη διαχείριση και μέσω των ξεχωριστών ιδιοτήτων τους και των μεταξύ τους σχέσεων έχουμε ξεκινήσει το ταξίδι αναγέννησης του εδάφους μας και της παραγωγής αφθονίας τροφής. Ενσωματωμένοι είναι και μπαχτσέδες που θα παράγουν κηπευτικά όσο η σκίαση των υπόλοιπων δέντρων το επιτρέπει. Μύκητες, ωφέλιμοι μικροοργανισμοί, πολλοί βιομάζα και νερό συλλεγμένο από τις βροχές δουλεύουν όλα μαζί για την καρποφορία.
 • Συνεργασία με βιολογικούς παραγωγούς
 • Παράδοση κάθε εβδομάδα κατ’οίκον
 • Αμεσότητα, ειλικρίνια, εμπιστοσύνη

Από το Blog μας

Το καλάθι

Κάθε Τρίτη μπορούμε να παραδώσουμε στο χώρο σας καλάθι με τα προϊόντα μας.

Αρκεί να μας τα παραγγείλετε μέχρι την Κυριακή το βράδυ και να βρίσκεστε σε μια ακτίνα 15 χιλιομέτρων από τη Λάρισα.

vegetables in the basket

Ωρες λειτουργίας

Το κτήμα στο Νέσσωνα είναι επισκέψιμο όλες τις ημέρες από το πρωί έως και τις 6:00 μμ το Χειμώνα ή 8:00 μμ το Καλοκαίρι.

Για την τηλεφωνική σας εξυπηρέτηση, μπορείτε να επικοινωνήστε μαζί μας τις παρακάτω ώρες.

Δευτέρα - Παρασκευή 
08:00 εώς τις 14:30 και
απο τις 17:30 εώς τις 21:00
Σάββατο 08:30 εώς 17:00

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αγροκτήματα
Νέσσονας, Κυψελοχώρι
40006, Δήμος Τεμπών
6973970075, 6978016920, 6986804753

Γραφεία
Ιουστινιανού 68
41223, Λάρισα
2410550853